tisdag 4 november 2008

Lögn, förbannad lögn. Och statistik.

Fildelning är en fråga, som gör att många helt tappar koncepten. Upphovsrättsinnehavare blir helt förblindade av ilska över att någon rör deras säkra intäktsström och fildelare blir falling-down-arga om någon ifrågasätter deras rätt att ladda ner musik och filmer.

Ibland är det bra med lite distans till det här.
Daniel Åberg har skrivit ett inlägg som handlar om att nergången i biobesök bara handlar om att sagan om ringen trilogin drog upp besöken i början av 2000-talet och illustrerar det hela med nedanstående graf från Göteborgs Universitets SOM-undersökning.

Om man använder statistik som vapen kan man hitta precis vad man vill.
Det är exempelvis lika enkelt att använda den här argumentationen (med siffror och grafer hämtade ur samma undersökning):

Nergången i biobesök i gruppen 15-29-åringar; den grupp som går på bio mest har varit mycket stor de senaste åren:

Tittar man på vilka som fildelar, ser man att samma grupp är extremt överrepresenterad och att fildelandet har ökat stort det senaste året:


Statistik ska användas med tillförsikt. Källkritik och kunskap är alltid det bästa botemedlet mot fundamentalistiska föreställlningar om rätt och fel.

Tack Bisonblog för länktipset.

1 kommentarer:

Daniel sa...

Men det är inte bara med statistik man kan luras, utan också genom att tillskriva folk saker de inte står för. Ingenstans i mitt inlägg som du hänvisar till prisar jag fildelning. Jag kräver verkligen ingen rätt att få ladda ner musik och film, faktum är att jag är en storkonsument av såväl biobesök som dvd-köp.

Det mitt inlägg handlar om är att trots att det totala antalet biobesök legat på en stabil nivå sett över ett 20-årsperspektiv, så tycker biobranschen att de i dag tjänar för lite pengar. Med tanke på att priset för en biobiljett ökat mer än konsumentprisindex under samma tidsperiod, så borde biobranschen tjäna mer pengar än för tjugo år sedan. Kanske har deras kostnader också ökat - om det vet jag inget - men branschen borde hur som helst inte blöda. I det läget tycker jag att det vore klokare om de satsade på att uppdatera sin maskinpark och verkade för att alla filmer i möjligaste mån kunde gå upp även i småorter på premiärdagen, då jag tror att det skulle leda till att folk ville se deras filmer på bio. Det är vad mitt inlägg handlar om. Ingenting annat.

Fotnot: Att min namnlänk pekar till en konstig sida och inte till min egen beror på att jag inte har någon bloggerblogg, och dina bloggkommentarer kräver visst det, vad jag kan se.