måndag 25 augusti 2008

Barnböcker och byråkratsvenska. Blondinbella, Schulman och jag.

Alex Schulman skrev en debattartikel om Isabella Löwengrip aka Blondinbella i Metro för någon vecka sedan, "Hur kan Blondinbella vara intressant för någon". Den finns även på hans 1000 apor-blogg. I den beklagade han sig bland annat över den låga nivån på språket i bland annat Blondinbellas blogg.

Jag är en vetenskapligt lagt person, så jag bestämde mig raskt för att analysera sanningshalten i hans påståenden. Även den nu i bloggosfären välkända ledarskribenten Lisa Bjurwald beklagade ju sig över de sär skrivna bloggarna, så jag antar att ämnet borde vara ganska intressant.

Nedanstående är LIX-siffror för de 10 mest lästa, respektive 10 mest länkade bloggarna i Sverige.Resultatet är ganska kul.
- De 10 mest lästa bloggarna har ett snitt på 24,2 (Lix klassar detta som barnböcker)
- De 10 mest länkade bloggarna har ett snitt på 34,7 (Lix klassar detta som lättläst skönlitteratur).

Skillnaden är markant; hela 10 Lix-poäng.
Här är vi något på spåren. I ett tidigare inlägg skrev jag om skillnaden i vad bloggläsare vil läsa om och bloggskrivare vill skriva om.
I det här har vi sett att de länkade bloggarna och de lästa bloggarna inte är samma; och att de inte heller skrivs på samma sätt.

Det vi håller på att se är att bloggosfären börjar bli mindre och mindre intressant som uttryck; för att det visar på en så stor spridning och en så stor bredd. Det finns inga likheter mellan Blondinbella och Henrik Alexandersson - förutom att båda publiceras i en blogg. Det finns inga likheter mellan Se och Hör och SvDs ledarsida - förutom att båda publiceras i en tidning.

Lixindexet för den här texten är 37.
Lixindexet för sorterade och osorterade tankar och åsikter är runt 30.

5 kommentarer:

mymlan sa...

Hahaha, jag ligger rätt lågt där, alldeles medvetet. Jag brukar kolla mina tidningsartiklar mot LIX och ju lägre jag hamnar desto nöjdare är jag.
Det här med fikonspråk är fan en förbannelse, och särskilt när man skriver för många borde man tänka mer på hur man uttrycker sig, vilka ord man använder och faktiskt göra sig mån om att bli förstådd.
Alldeles för många verkar tro att det de skriver får mer tyngd och blir bättre ju fler krångliga ord de använder, men det är inte alls sant, det är snarare en form av härskarteknik och en metod att stänga ute en stor grupp människor och kanske få andra att känna sig lite dumma.

Ulrika Good sa...

Vad kul att kolla sitt LIX-index, det har jag aldrig gjort förut. Jag hamnade på 28, typ som Alfons Åberg då, eller?

Abbes pappa sa...

Om Ulrika är skriver Alfons Åberg-blogg så har jag väl en i nivå med "Totte bakar". Jag vet inte hur man ska ta det, men Heja Abbe hamnar på 25. Jag tror bestämt att jag är glad för det.

lord Fredruk sa...

Själv pillade jag in 35 på LIX-toppen. Men det beror nog på att jag gillar att hitta på nya ord och sådana sammansättningar fattar väl inte maskinen.

Masarinmamman sa...

Väldigt intressant Elias att 2 av mina bloggkompisar (nåja, jag läser deras bloggar i alla fall) hittade hit.

Jag är en barnbok! Eller min blogg iallafall. 28 var LIXET sa Bull.

Kram!