tisdag 16 december 2008

16 år av magiskt tänkande

Publicerad (utan länkar) i Corporate Intelligence

1992. Kronan faller.

September. Jag börjar mina civilekonomstudier på Handelshögskolan i Stockholm. Några veckor in i grundkursen i nationalekonomi stormar en av lärarna in i den fullsatta föreläsningssalen och stammar fram: Riksbanken har höjt reporäntan till 500%!

Några dagar senare visar en annan lärare stolt upp en matematisk modell. Vill man försvara den fasta kronkursen kan man med hjälp av modellen komma fram till att exakt 500% är den logiska och rimliga räntan. Exakt 500%.

Om man bara petar in några antaganden i den komplexa ekvationen.

2000. Dotcomkraschen.

Alla ska vara på Internet. Även finansbranschens pengar. När privatpersoner ska gå ut på nätet för att surfa piper det och dongar. Sen funkar det. Om man har tur. Alla företag gör hemsidor mot privatpersoner som fungerar perfekt. På kontoret.

Jag köper ett par blå New Balance på boo.com och det tar en halvtimme att lista ut hur man ska göra. Det går overkligt långsamt.

Ett möte med kund. Vi planerar en stor reklamkampanj utomhus i London. Temat är att affärsmän kan få skjortor budade till sig på en halvtimme om de beställer via vår kunds e-handelsshop. Ingen i rummet har använt tjänsten. Ingen i rummet kan tänka sig att använda tjänsten. Ingen i rummet känner någon som kan tänka sig att använda tjänsten. Vi är tio personer i rummet. Företaget har sitt kontor på 2 våningsplan centralt i Stockholm och några månader innan pengarna tar slut omsätter man ungefär lika mycket på Europabasis som en medelstor svensk korvkiosk.

Sedan piper det och dongar. Och slutar fungera.

2008. Finanskrisen.

Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, skriver på sin blogg på NY Times, ”A thought I had today: as I understand it, when the Titanic hit that iceberg, at first the crew didn’t think it was so bad.”

Mina kompisar i byggbranschen berättar för mig att det är rimligt att bostadsrättspriserna nästan dubblerats på några få år. ”Det handlar om att folk vill bo i Stockholm och att det byggs för lite.” Något år innan var förklaringen att räntan halverats och att boendekostnaden egentligen står still även med de ökade priserna.

En hel värld, från små bostadsrättsägare i Sundbyberg till universums härskare på Wall Streets investmentbanker har gått ”all in” på att fastighetspriserna ska fortsätta uppåt som en naturlag. Det håller tills kulan rullar in på grönt.

Efterord

I ett känt teoretiskt experiment fick ett antal bookmakers välja ut 10 av 88 olika fakta, placering i tidigare lopp, ålder, osv, vilka som var mest relevanta för att förutspå vilka hästar som skulle vinna. Sedan fick de tippa utgången. Sedan fick de välja 10 till och tippa igen.

Mer information gjorde inte att de blev bättre på att förutse loppen. Däremot blev de själva mer säkra på att de skulle tippa rätt.

1 Rubriken en parafras på ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

0 kommentarer: