fredag 2 november 2007

Lite blandat om Fokuslistan


Tidningen Fokus har fått upp sin wiki makthavare.se nu. Idén är jättebra och ett superexempel på branding by doing. Det är redan många som uppmärksammat listan. DN, Jonas Morian, Betaalfa, Deepedition, och Fredrik Wass på Bisonblogg och Internetworld, exempelvis.

Några reflektioner:
- Filippa Reinfeldt på 12:e plats... Måste vara första gången en statsministerhustru så explicit har en maktställning i egenskap av statsministerhustru; för det är ju inte som sjukvårdslandstingsråd eller fd kommunalpolitiker hon är Sveriges 12:e mäktigaste. Nä, hennes maktpoäng bygger till största del på att hon har maxpoäng, 8a i kategorin informell makt.
- Carl XVI Gustav, Sveriges kung, saknas på listan. Däremot får två andra medlemmar i kungafamiljen, Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria plats.
- Trots att svenska folket tycker att media är den viktigaste makthavaren, så saknas högsta cheferna inom Bonniersfären (Bengt Braun och Jonas Bonnier), högsta cheferna inom Schibsted (Gunnar Strömblad), chefredaktörerna på DN (Thorbjörn Larsson), SvD (Lena K Samuelsson), GP (Jonathan Falk), Expressen (Otto Sjöberg) och Aftonbladet (Anders Gerdin), VD på SR (Kerston Brunnberg) och SVT (Eva Hamilton). Om inte cheferna för den viktigaste makthavaren har makt, vem är det då som styr? Enligt fokus lista är Lena Mellin, K-G Bergström, Janne Josefsson, Helle Klein och Per T Ohlson de mäktigaste inom svensk media. Stämmer verkligen det?
- Det är lite slarv i Per Schlingmann-bion; för han grundade Spider Relations som senare blev Audumbla Poolcat, men var väl aldrig chef på Garbergs (Ipren), även om både Poolcat och Garbergs ingick i Audumblakoncernen? (Extremt litet fel, men ändå)

Andra bloggar om: , , , , ,

0 kommentarer: