fredag 21 december 2007
Teen spirit
https://www.100youngamericans.com
Fantastisk idé och webb (och antar jag bok).
100 tonåringar över hela USA har fotats och intervjuats för att ge en bred bild av tonårskulturen i USA idag.
Modernt möter omodernt
Tanken är rätt, gästen är rätt, intervjuarna är två smarta och bra profilerade bloggare.
Ändå kan jag inte sluta tänka på att det hela ser lite gammeldags och gulligt ut. Lite b. Lite som närradio.
Alla kan numera sända TV. Det är dock fortfarande väldigt få som kan göra TV. Men med några års träning på det här, så kanske kanske.
Andra bloggar om: socialdemokraterna, youtube, jan eliasson, politik
onsdag 19 december 2007
The geek shall inherit the industry
Mest spännande årslistan hittills, Contagious magazine. (Via Faris på Naked)
Förutom självklarheter som Gorillan och ovanstående, så är det en bra, underhållande och tydlig genomgång av i stort sett allt som är nytt just nu. Ladda hem och läs!
Andra bloggar om: gorilla, cadbury, årsbäst 2007, årsbästalista, geek, nörd, reklam, viral, media, teknik, varumärken
tisdag 18 december 2007
En obligatorisk läsningen
Kings nya ICA-film är genial; de löser hela problematiken på ett synnerligen elegant och sympatiskt sätt; som verkligen ger sken av att de lyssnar på sina kunder och verkligen bryr sig om och tar det som hänt på allvar. I slutet av filmen hänvisar de till ica.se.
Sista stycket:
Nästan lika kul som Onoffs sommarrea.
Iaf när det kommer från ett gäng som VERKLIGEN VERKLIGEN inte får slarva som det är nu.
Andra bloggar om: onoff, sommarrea, ica, köttfärs, reklamfilm, korrfel
fredag 14 december 2007
Facebookreklam
Vilken hög kvalitet Facebook har fått på sina annonsörer hittills...
Andra bloggar om: facebook, reklam, facebookreklam
reklamblogg
Otroligt.
torsdag 13 december 2007
Dagens youtubehöjdpunkt
klicka här.
Andra bloggar om: reklambranschen, reklam
Andra bloggar om: projektledarstyrd reklambyrå
torsdag 6 december 2007
Marketeen
Fem lärdomar för marknadsföring till tonåringar (från Ypulse).
(Som en fördjupning av Åkestam Holsts minundersökning förra veckan)
1. Budskapet måste vara enkelt. Ungdomar gillar inte att känna sig dumma, så om de inte förstår något så tycker de att avsändaren är dum.
2. Teknologi är allt. Tekniska prylar är centrumet för allt.
3. Teknologin måste se bra ut. Du vill inte bli sedd med förra årets pryar.
4. Ultrapersonalisering. Facebook, Myspace, NikeID, Ringsignaler, Skins. Personalisering ger en känsla av kontroll i en värld man inte kan kontrollera
5. Portabilitet. IPhonen är perfekt eftersom den är en schweisk armékniv för den unga generationen – telefon, Internet, kamera, musik i ett; dessutom i en extremt attraktiv förpackning.
Andra bloggar om: marknadsföring, reklam, internet, tonåringar
måndag 3 december 2007
Dells och WPPs gigantiska inhouseavdelning Da Vinci, som med 4,5 miljarder dollar i billings (mediebudget+byråarvode) på tre år kanske är en av världens största reklambyråer redan från starten 2008 ställer mycket på sin spets.
Apple har redan en liknande avdelning tillsammans med Chiat Day, men det här är i en helt annan skala. Är detta månne framtiden för de stora företagen att gå?
I Sverige tuffar de traditionella inhousebyråerna på, där redan 5 av 14 kategorivinnare i Sveriges bästa marknadschefer arbetar byrålöst, men det är få som gått den här vägen; att låta någon bygga upp inhouseadelningen tillsammans (vill minas att leo Burnett och Arla höll på med/håler på med? något liknande, men det är hittills det enda jag kommer ihåg).
Läs mer om utvecklingen på researcher.
Andra bloggar om: inhousebyrå, dell, wpp, da vinci, reklam, reklambranschen
Klicka här!!!
I USA har AOL gjort en undersökning om vilka som klickar på banners, och Dana Boyd (en av de för tillfället mest profilerade forskarna och bloggarna om sociala media) skrev om den undersökningen idag.
Kort ser det ut ungefär så här:
99% av alla användare klickar i stort sett aldrig på banners. 1% gör det. Och av den 1%-en så är det 2/10 som står för i stort sett alla klick. Demografin hos de ser ut så här (och det är ingen drömläsning för annonsörer):
Kort sagt: det är en downmarketpublik som klickar på banners.
Minst fyra intressanta följdfrågor inställer sig:
1. Ser det ut så här oavsett webbplats? Att trots att det är upmarketwebb, som exvis fokus eller affärsvärlden, så är de som klickar en annan publik?
2. Om banners alltså inte är ett responsmedia för merparten (trots sin enorma storlek, det gick ju nyss om TV), så borde det väl inte heller vare sig utformas material (klicka här anyone?) som om det vore ett responsmedia eller mätas (klick!) eller betalas (klick!) som ett responsmedia?
3. Hur ska det gå för de upmarketcommunities (som Facebook) som ska tjäna pengar på banners när den publiken uppenbarligen inte finns där i tillräcklig omfattning än?
4. Hur ska det bli på mobilmarknaden?
Andra bloggar om: webbreklam, banners, reklam, internetreklam
fredag 30 november 2007
Lite blandat på fredagsmorgonen
Det intressanta är att utvecklingen i Sverige och USA följs åt så väl. Trafiken till de 100 populäraste sajterna i Sverige, som bevakas av KIA index, har ökat med drygt 22 procent.
Jämför detta med utvecklingen i USA:
Compete har indexerat amerikanernas tid online månad för månad det senate året. Utvecklingen är häpnandsväckande. Det senaste året spenderar amerikanerna enligt compete 25% mer tid online.
Trafiken till de största siterna i Sverige ökar med 22%.
Amerikanerna tillbringar 25% mer tid online.
När man tänker efter är siffrorna helt otroliga; Inte konstigt att medieinvesteringarna hänger med.
--------------------------------
I Tidningen fokus artikel om tankesmedjor säger Maria Rankka på Timbro följande:
"– Partipolitiken framöver kommer att vara relativt mittorienterad, oavsett om det är Reinfeldt eller Sahlin som är statsminister. Det intressanta då blir var mitten befinner sig. Och det tror jag avgörs av andra aktörer än de politiska partierna."
En ohyggligt intressant tanke som är applicerbar på stora delar av det vi som marknadsförare håller på med.
Andra bloggar om: politik, timbro, internet, medieinvesteringar
måndag 26 november 2007
Fun/Entertaining and/or information
Ganska ofta är det bland de riktiga old-school-varumärkena som det bästa varumärkesbyggandet görs. NK i Stockholm är med rätta kända för sin julskyltning och just den är ju ett typiskt exempel på reklam som är underhållning i sig själv. Det vallfärdar barnfamiljer från hela Stockholmsområdet för att se på reklam. Reklamen blir ett utflyktsmål i sig.
Just nu läser jag mycket av den engelska plannern Richard Huntington (på utmärkta bloggen adliterate). Hans (och byrån United, fd HHCL, bakom kampanjer som Tango och Pot of Noodle) motto är att skapa varumärken som skapar mentala monopol; där konsumenterna inte kan tänka sog någon av konkurrenterna. Coca-Cola är ett sådant bra exempel. NK har dock på ett lokalt plan kommit nästan ännu längre med sin reklam; julskyltningen är i sig ett outbytbart monopol; det går inte att ersätta med Åhlens eller Gallerians julskyltar. Och det är ju fantastiskt imponerande jobbat.
Andra bloggar om: nk, julskyltning, nks julskyltning, reklam, varumärkesbyggande
Feminism - motsatsen
Ibland stöter man på riktigt risig gammaldags kvinnosyn. Ibland gör man det i sitt eget hem.
Matton, sluta skicka sånt här till oss.
Andra bloggar om: heteronormativitet
fredag 23 november 2007
Administration
Usch
torsdag 22 november 2007
Dagens lektion
Dagens klokhet kommer från avsnittet om reklam som vetenskap vs konst apropå hur reklam fungerar och hur vi människor tar in kommunikation. Han avfärdar synnerligen elegant de hos många populära tankarna som exvis AIDA (Awareness, Interest, Desire, Action) bygger på.
"...If you think about all the big decisions and issues in your lives - religion, sex, marriage, chldren, houses, education, politics, prejudice, lifestyle, patriotism - all thesa are spurred mainly by emotional feelings. Emotion is much the largest element in making those decisions and I can't for the life of me see why, if all the important decisions are based on emotions one should suddenly go all rational about soap powder."
Inte 100% relaterat, men idag skrev Åkestam Holst om psykologin kring börsen, och vi som står lite utanför kan inte annat än känna oss förvånade att den mest hyllade mannen i Sverige har blivit den mest utskällda mannen i Sverige baserat på att hans företag "bara" gör en vinst på 5,6 miljarder det tredje kvartalet i år.
Människor är smarta, logiska och tänkande, men vi agerar inte som robotar när vi ska fatta vare sig enkla eller svåra beslut. Vi agerar utifrån känslor. Trots att det borde vara som att slå in en öppen dörr att säga så är det så få som agerar efter det när de byter perspektiv och blir chef eller konsult istället för konsument.
Andra bloggar om: varumärken, reklam, aida, psykologi
onsdag 21 november 2007
tisdag 20 november 2007
Betinakis lilla svarta
Såhär ser mina tankar om kommunikation, reklam, marknadsföing och varumärkesbyggande, lite snabbt nedkladdade ut just nu. (som en liten bollning till Planning-Jonas sju teser).
Jag ska försöka bena ut vad jag menar och varför jag menar det, lite i tur och ordning de närmaste tiden.
Andra bloggar om: planning, varumärke, varumärken, marknadsföring, reklam, strategi
(ps jag vet att det låter lite pretto och onödigt högtidligt med engelska, men jag har
inga bra översättningar på alla, och att skriva hälften på svenska hälften på engelska skulle bli ännu fånigare)
!
Jag har tagit mig friheten att översätta den:
De flesta som arbetar med reklam, varumärke och marknadsföring håller säkert med om det här. Uppfattningen om ICA bygger främst på att handla på ICA; uppfattningen om Google bygger främst på att använda Google; uppfattningen om Telia bygger främst på att ringa med Telia. Motsatsen gäller nästan enbart nya varumärken och nya produkter.
Frågan är varför det är så oerhört få varumärkeskonsulter som har inriktat sig på den stora tårtbiten; om vi säger oss förändra varumärken; hur ska vi gå från den lilla till den stora kakan?
Andra bloggar om: varumärke, zeus jones, reklam, marknadsföring
Short messaging service
Ok, jag är INTE målgrupp; det är jag väl medveten om. Jag vet inte heller hur PEABs mål ser ut, eller vad målgruppen jobbsökande byggingenjörer tycker om dem.
Det jag vet är följande;
- Antingen har man ett jobb och en jobbmobil
- Eller så är man arbetslös eller studerar.
Om man har en jobbmobil vill man förmodligen inte få obestämd mängd info av PEAB; vad betyder info direkt i mobilen? Hur mycket info, vilken typ? hur ofta, hur länge?
Men ok, det kanske är arbetslösa och studenter (dvs studenter som är 20-25 år, uppfödda med Internet och ny teknik; som smsar och MSNar mer än de mailar, som dessutom eftersom de har valt byggteknik är matematik och/eller datorintresserade) som är målgrupp.
Då är det säkert ngt väldigt bra de får, de som nappar?
--------------------------
PEAB
Hej! Kul att du är intresserad av Peab. det går bra för oss och vi behöver bli fler. Sök jobb och läs mer på peab.se/framtiden. Ses där! Vännerna på Peab.
--------------------------
Ett sms med information som redan står i annonsen?
Med en hänvisning till webben; samma som redan står i annonsen?
Jag gissar att det är så här:
Målgruppen är INTE arbetssökande utan DI-läsare som ska tycka att PEAB är moderna och nytänkande; och även fatta att det går bra för Peab.
Bra så, en del går säkert på det; men hade det inte varit smartare isf att göra två kampanjer; en rekryteringskampanj och en B2Bkampanj?
För rekryteringskampanjen träffar snett
Och B2Bkampanjen säger INGET om Peab
Det här börjar urarta till en klagoblogg, nästa inlägg ska vara positivt, lovar! Men det här var så dåligt att jag bara var tvungen.
Andra bloggar om: peab, rekryteringskampanj, sms, hilanders, reklam
måndag 19 november 2007
ICA och Birkastan
Följande stämningsbild tagen i lördags kan exemplifiera två saker.
Till vänster vanlig mellanmjölk, till höger ekomellanmjölk.
1. Den ängsliga publiken i kvarteren runt Rörstrandsgatan skulle aldrig köpa vanlig mjölk. Antingen för att de är miljöengagerade, vill framstå som miljöengagerade, eller för att den "vanliga" helt enkelt inte går att ha framme.
2. ICA-butiken på Rörstrandsgatan har inte fattat det här, utan har det kanske sämsta ekoutbudet i Stockholm; till de högsta priserna näst saluhallarna.
Andra bloggar om: ica, eko, livsmedel, st eriksplan, birkastan, rörstrandsgatan
RIP innan födsel
vs
Coop Konsum:
Tempo i hörnet Roslagsgatan/Odengatan kommer som de tidigare affärerna i samma läge gå ett trist öde till mötes.
I hörnet mittemot ligger en dålig Coop Konsum, men med ett stort ekosortiment, hyfsat bra priser och mycket bra öppettider.
Ett kvarter därifrån ligger en ICA med jättesortiment och bemannad deli, i andra riktningen en 7-eleven; och i samma kvarter en jättebra italiensk delikatessbutik.
Varför, Varför skulle någon gå till affären med dåliga öppetider, dåligt sortiment, inget poängsystem, få ekovaror, och inte bättre läge?
Andra bloggar om: ica, coop, konsum, tempo, lojalitet, öppettider
Ser du världen som världen ser dig?
Exempel ett:
På Creative Social-blogen finns Gunn-reportlistan som det borde stått mer om i svenska medier.
Inget konstigt med det:
1= Far Far
1= CP&B
3 Forsman & Bodenfors
4 R/GA
5 Goodby Silverstein
6= DDB Brazil
6= Glue London
6= Great Works
9 Lowe Bridinfors
10= Almap BBDO
10= Dentsu
12= CP Proximity
12= Framfab
14 Profero
15= Africa Propaganda
15= Agencia Click
15= AKQA (London)
15= Euro RSCG (Amsterdam)
15= F/NAZCA Saatchi & Saatchi
15= Grupo W
15= Hakuhodo
15= Tribal DDB (New York)
Titta på listan en gång, så ser ni säkert det konstiga. Det är BARA de svenska namnen som stavats fel!?
Far Far och Lowe Bridinfors...
Exempel två:
På Wieden & Kennedys blog Welcome to optimism brukar de skriva om var de är och vad de gör. Efter att de fick de kreativa ansvaret för Nokia, så har de varit på besök i Finland.
Det porträtteras så här:
Beautiful Batvik
Sammanfattning:
Norden är kallt och de har konstiga namn.
Det kommer mera. Vänta bara.
Det är det här som Internet är så himla bra på.
Läsare tjänar på det eftersom Taffel är bättre matläsning än man får i vanliga media. Mer initierat och mer kunnigt; utan censur och utan hänsynstagande.
Skribenter tjänar på det eftersom de dels tycker att det är roligt och inspirerande, men även får ta del av anonsintäkter och bygger sina egna varumärke och kan tjäna pengar på det om siten går bra.
Annonsörer tjänar på det eftersom de kan nå en garanterat intresserad och kunnig publik. Det kommer säkert vara färre än på Tasteline, men det är en porrpublik (enligt definitionen initierat specifikt material, med starkt egoistiska motiv för att konsumera, läs mer här)
För 15 år sedan fanns bara alternativet fanzine
För 10 år sedan webbtidningar, men de lyckades aldrig nå utanför ungdomspubliken
Numera väljer elitskribenter blogg/nätformen och utan mellanhänder kan även en blygsam ersättning bli betydligt större än om den går genom förlag, redaktörer, tryck och distribution. Se på Radiohead som visat att annorlunda finansiering är bättre trots att priset blir lägre.
Det här är bara början.
Andra bloggar om: matporr, taffel, matsite, webbtidningar, webbtidning, mainstreammedia, reklam
torsdag 15 november 2007
Dagens mening
Smaka på orden.
Visst är det fantastiskt? Läs gärna mer på politikerbloggen apropå debatten om könsneutrala äktenskap som blossade upp igen med anledning av Charlie Weimers, enligt min åsikt rätt obehagliga inlägg i går.
Jag är mycket imponerad av den språkliga uppfinningsrikedomen, men är tyvärr alldeles för heteronormativ för att kalla Weimers inlägg "högerextrem retorisk onani". Jag nöjer mig med att kalla det dumheter.
Andra bloggar om: kds, kdu, könsneutrala äktenskap, homofobi, politikerbloggen, charlie weimers
Casebeskrivning Noveau
Lika bra och inline with the message som den redan legedariska youtube-pressreleasee med glada Chad och Steve.
Kolla filmen först:
Och se caset sen:
http://www.saatchikevin.com/sisomo/Toyota_Tacoma_World_of_Warcraft_Insider_Commentary/
Andra bloggar om: toyota, wow, casebeskrivning, reklam
Sagostund
Två texter och tv böcker som förgyllt min förmiddag.
Text ett handlar om hur man ska förhålla sig till nördar. Känner igen mig mer än vad som är rimligt (stackars min fru :)
"Your nerd has built an annoyingly efficient relevancy engine in his head. It’s the end of the day and you and your nerd are hanging out on the couch. The TV is off. There isn’t a computer anywhere nearby and you’re giving your nerd the daily debrief. “Spent an hour at the post office trying to ship that package to your mom, and then I went down to that bistro — you know — the one next the flower shop, and it’s closed. Can you believe that?”
And your nerd says, “Cool”.
Cool? What’s cool? The business closing? The package? How is any of it cool? None of it’s cool. Actually, all of it might be cool, but your nerd doesn’t believe any of what you’re saying is relevant. This is what he heard, “Spent an hour at the post office blah blah blah…”
You can be rightfully pissed off by this behavior — it’s simply rude — but seriously, I’m trying to help here. Your nerd’s insatiable quest for information and The High has tweaked his brain in an interesting way. For any given piece of incoming information, your nerd is making a lightning fast assessment: relevant or not relevant? Relevance means that the incoming information fits into the system of things your nerd currently cares about. Expect active involvement from your nerd when you trip the relevance flag. If you trip the irrelevance flag, look for verbal punctuation announcing his judgment of irrelevance. It’s the word your nerd says when he’s not listening and it’s always the same. My word is “Cool”, and when you hear “Cool”, I’m not listening.
Information that your nerd is exposed to when the irrelevance flag is waving is forgotten almost immediately. I mean it. Next time you hear “Cool”, I want you to ask, “What’d I just say?” That awkward grin on your nerd’s face is the first step in getting him to acknowledge that he’s the problem in this particular conversation."
Text två handlar om dåligt ledarskap. 10 commandments of management enligt Fake Steve Jobs (påhittad karaktär som är motsatsen, eller... till Steve Jobs).
3. Only promote stupid people. But not just any stupid people. You have to find the certain type of stupid people who actually believe they’re super brilliant. They make insanely great managers and are incredibly easy to manipulate. It’s easy to spot them. Former McKinsey consultants are top candidates.
4. Never tell people what is expected of them. Hold people to an impossibly high standard, but here’s the twist — don’t tell them what that standard is. And fire them if they fall short. You know what that does to people? It makes them crazy…Crazy people are more creative. And more productive. Every shrink in the world knows this.
5. A manager should be inconsistent and unpredictable. Be random. One day say something is great and the guy who made it is a genius. The next day say it’s crap, and he’s a moron. Watch how hard that guy will work now, trying to impress you.
De två böckerna är Green Marketing Manifesto av John Grant och A master class in Brand planning av Stephen King (nej inte den Stephen King).
När flytten äntligen är klar (snat snart) så ska det läsas.
Nu måste jag förbereda mig inför lunchmötet om nästa års strategi för det kända men än så länge ganska konturlösa företaget.
Andra bloggar om: planning, planner, stephen king, john grant, green marketing, nerds, management
onsdag 14 november 2007
Sveriges sämsta webbhotell
Klockan var då:
Fråga till Active 24:
Vad har mitt mail gjort i 2,5h?
Tittat på Ben Hur?
Flugit till Paris?
Åkt Kastrup T/R
Nä, snarare sämst.
Andra bloggar om: active 24, webbhotell, webhotel, webbhotel, webhotell
Notes from den här morgonen
Har jobbat som en galning med följande:
1 Rättat inlämningsuppgifter och uppsatser på löpande band.
2 Skrivit frågeformulär och undersökningsupplägg.
3 Skrivit kontaktrapporter och mailat påminnelser.
4 Vidarebefordat textkorrektur och fixat det sista inför nästa veckas produktion.
5 Haft ett mycket dåligt samtal med en person som fattade zero.
6 Gått igenom min RSS-läsare och funnit följande guldkorn som jag ger till er. Varsågoda.
Från Frantzén Lindeberg:
"Vi fick fantastiska (levande) havskräftor från Bergfalks, stora & köttiga som en mobiltelefon"
Poesivackert.
Från Ouroboros (Wieden & Kennedy-blogg):
We saw a bunch of presentations at the Mashup. You know what created the emotional connection? The Optimus Whale cameraphone spot, and 'a few good advertising men'. Ads. Made by agencies. That aren't dead. Because emotional connection matters. TV doesn't solve everything, but a great piece of video/film can be a solid way to deliver an emotionally connecting/provocative brand experience. In the meantime, we are all still working our butts off to create the genre-defining interactive heart stoppers.
The real challenge we have is not to create "ads" in "social media", but to create real value for the people who interact with our brands regardless of medium.
Bra rutet.Betaalfa hänvisar till en dagens media-undersökning
Sveriges fem största medier enligt deras undersökning är:
1. Aftonbladet.se (tidningen kommer på plats 7).
2. TV4.
3. Kanal 5.
4. TV3.
5. SVT1.
Alla som någon gång fått Orvesto-katalogen (för den är verkligen katalogtjock) i sin hand måste ha funderat på om det verkligen är klokt att använda de personer som kryssar i de där svaren som avgörande beslutsunderlag och slängaihuvudetfacit till mångmiljoninvesteringar, så den här listan oavsett vetenskapliga belägg, tycker jag verkligen har ett värde med tanke på konkurrensen.
Andra bloggar om: internet, tv, medieinvesteringar, aftonbladet.se, reklam, frantzén-lindeberg
Ja jösses
TV TV TV
Två snabba reflektioner:
Joost har verkligen ett helt erbarmligt utbud än så länge. Kvaliteten är betydligt bättre än youtube, men så länge det inte finns något att se på är det ganska meningslöst.
Svt.se; registerade mig av ren nyfikenhet, och det är antar jag ngt på gång, men vad jag ska göra där nu har jag extremt svårt att fatta. Det gick att lägga upp en profil och skriva in intressen. Varför, när det finns så extremt många olika communities och sociala forum, har svt lagt pengar på att bygga upp ett eget? this better be good.
Andra bloggar om: svt.se, svt, webb-tv, joost
Språk
Varumärkesbyggande på Facebook
Så här ser det ut på var och varannan Facebookprofil nuförtiden.
Vad stödjer man egentligen?
På vilket sätt då?
Är inte det här lite samma sak som att att halvhjärtat köpa situation stockholm varannat år och säga att man brukar köpa den?
Andra bloggar om: facebook, causes, groups, applications, csr
Ähum
Har postat på moneybloggen istället för här. märkte det nu...
Så det kommer komma upp en del inlägg här som är några dagar gamla. Sorry för det.
torsdag 8 november 2007
Respekt
Och fatta att det är en partner på en av världens ledande byråer som skriver. Det här är skulle jag vilja säga, motsatsen till Resumes atikelkommentarer. Faktiskt så långt därifrån man kan komma.
Andra bloggar om: ian tait, poke, wwf, världsnaturfonden, kreativitet, ödmjukhet
Ian Tait är strateg och partner på Poke London, som bland annat blev den bästa
digitala byrån i Storbritannien 2005 och 2006.
onsdag 7 november 2007
Dagens höjdpunkt
tisdag 6 november 2007
Web 2.0 for dummies
Har bara kollat två stycken (RSS och Social bookmarking), men de är fantastiska.
Vet ni inte vad RSS eller social bookmarking är, skynda kolla, vet ni och vill förklara varför det är så bra för någon, hänvisa.
Seså, skynda dit.
Andra bloggar om: rss, delicious, taggar, google
måndag 5 november 2007
Förmiddagens kaloriintag
Frågan är vad som är värst:
1. Att den kostar närmare 30kr?
2. Att den ser ut som den gör?
3. Att jag åt upp den?
Andra bloggar om: espresso house
För övrigt har jag gjort en rejäl Facebook-bantning.
söndag 4 november 2007
Vad är husmanskost och vad är snabbmat?
Slutorden är följande: Men kom ihåg att husmanskost är bättre än snabbmat i längden. När kunderna tröttnat på korvkiosken ropar de efter kvalitet.
Jag undrar vilka bloggar hon läser och varifrån hon har fått den uppfattningen.
Bara de senaste veckorna har veritabla Dream Team radat upp sig bland bloggmedia.
Vill man läsa Sveriges främsta matjournalistik är det numera enklast att gå till Taffel.se med skribenter som Lisa Förare Winbladh. Vill man läsa Sveriges bästa TV-kritik ska man gå till Weird Science, där Kjell Hägglund basar. Och vill man läsa Sveriges snabbaste utrikesjournalistik ska man gå till utrikesbloggen.se med namn som Bengt Albons (fd utrikeschef för DN), Lars Danielsson, Staffan Heimersson och Annika Ström Melin. Politikerbloggen är ju köpt av TV4 nu, men har ända sedan start varit Sveriges
snabbaste nyhetssida.
Jag har börjat prenumerera på RSS-flödet av taggar som växer snabbt på bloggar.se och det är en mycket intressant bild som tronar fram. Om man vill veta vad det skrivs och pratas om i Sverige en given dag är de aktuella blogg-taggarna en otroligt knivskarp och rättvisande bild.
Här är senaste veckan
Idag Söndag 4 november
kyrkogård
cederschiöld
journalism
grav
undantagstillstånd
alla helgons dag
Lördag 3 november
journalist
berth milton
Fredag 2 november
makthavare
mygel
skandaler
clase
svart arbetskraft
kris
jour
statssekreterare
nicola clase
smärta
fokus
Torsdag 1 november
anders philblad
rikets säkerhet
ica
allmänt
statsministern
pihlblad
krisberedskap
twinglyreport
café opera
krishantering
cancerfonden
onsdag 31 oktober
allhelgona
schenström
vlogportalen
skoluniform
ulrika schenström
höstlov
Tisdag 30 oktober
byxhäng
trasig
halloween
tjuvtittat
borlänge
Måndag 29 oktober
lars winnerbäck
temavecka
politiska bloggar
skatteparadis
Jämför den listan med
de tre mest lästa nyheterna på dn.se samma tid
- Hemlig rapport visar på dålig flygsäkerhet
Nyheter, 1 nov 2007 Det är farligare att flyga än vad flygbolagen vill erkänna.
- Irakisk fiskare fick haj i nätet
Nyheter, 30 okt 2007 En två meter lång haj fastnade i förra veckan i ett nät som en fiskare vid floden Eufrat lagt ut.
- Ingen kärleksstund på superjumbon
Nyheter, 31 okt 2007 Singapore Airlines erbjuder dubbelsängar och champagne i sina lyxsviter på den nya superjumbon Airbu...
Andra bloggar om: bloggar, mainstreammedia, dn, dream team, taffel, weird science, politikerbloggen, utrikesbloggen, bloggetiketter
Butiksmix
lördag 3 november 2007
fredag 2 november 2007
Lite blandat om Fokuslistan
Tidningen Fokus har fått upp sin wiki makthavare.se nu. Idén är jättebra och ett superexempel på branding by doing. Det är redan många som uppmärksammat listan. DN, Jonas Morian, Betaalfa, Deepedition, och Fredrik Wass på Bisonblogg och Internetworld, exempelvis.
Några reflektioner:
- Filippa Reinfeldt på 12:e plats... Måste vara första gången en statsministerhustru så explicit har en maktställning i egenskap av statsministerhustru; för det är ju inte som sjukvårdslandstingsråd eller fd kommunalpolitiker hon är Sveriges 12:e mäktigaste. Nä, hennes maktpoäng bygger till största del på att hon har maxpoäng, 8a i kategorin informell makt.
- Carl XVI Gustav, Sveriges kung, saknas på listan. Däremot får två andra medlemmar i kungafamiljen, Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria plats.
- Trots att svenska folket tycker att media är den viktigaste makthavaren, så saknas högsta cheferna inom Bonniersfären (Bengt Braun och Jonas Bonnier), högsta cheferna inom Schibsted (Gunnar Strömblad), chefredaktörerna på DN (Thorbjörn Larsson), SvD (Lena K Samuelsson), GP (Jonathan Falk), Expressen (Otto Sjöberg) och Aftonbladet (Anders Gerdin), VD på SR (Kerston Brunnberg) och SVT (Eva Hamilton). Om inte cheferna för den viktigaste makthavaren har makt, vem är det då som styr? Enligt fokus lista är Lena Mellin, K-G Bergström, Janne Josefsson, Helle Klein och Per T Ohlson de mäktigaste inom svensk media. Stämmer verkligen det?
- Det är lite slarv i Per Schlingmann-bion; för han grundade Spider Relations som senare blev Audumbla Poolcat, men var väl aldrig chef på Garbergs (Ipren), även om både Poolcat och Garbergs ingick i Audumblakoncernen? (Extremt litet fel, men ändå)
Andra bloggar om: fokus, makthavare.se, makthavare, fokuslistan, media, makt
Äntligen!
Less is more
Det här var den enklaste och bästa varumärkesförklaringen jag stött på på länge:
"Google... ....is based on the simple idea that the smartest kid in your class – the one with all the answers - is sitting right on your desktop.”
Andra bloggar om: google, varumärken, varumärkesdefinition
(Apropå att Google nu är nr 5 i börsvärde i USA)
onsdag 31 oktober 2007
Undran
---------------------------------------------------------------------------------
Heyello,
[V]c[IA]q[G]z[RA]
[CIA]s[L]k[IS]
[LEV]x[ITR]d[A]
http://[esq]PILL-US.COM - remove "[esq]" from link
---
To place before the king's one powerful friend strings which
have the presumption to delay us. Of her. For days at a
time he was capable of forgetting care. Grandma's mouth
was a thin line of pain remains impressed in the minds of
visitors merely him in the hearts and minds of the people
of lutha? Collapse on the road. I invariably used all the
it's a habit of mine, i'll come with his wine. Wolfhound,
isn't it? They're like pearls, somehow, largs academy edinburgh
university. British museum quality. Whether by his own wish,
or by that of and the constitution and who, partly for this
against the windows in great gusts. Poirot and to the president
of the zoological institute, to its foundations: let's have
afternoon tea instead.
---------------------------------------------------------------------------------
Vad vill de att jag ska göra? Förstår att det måste vara lönsamt på ngt sätt och att en liten lite n del av alla de skickar mailet till gör som de vill; men vad vill de att man ska göra? Det finns exempelvis ingenstans att klicka?
Konsumtion
Dels en ny telefon; otroligt ful och klumpig, och när jag kom till kontoret blev jag överöst med massa tips och länkar på bra telefoner som jag borde köpt istället.
Dels en ny strömsladd till min MacBook. 895 kr kostade den. För en vanlig strömsladd. Helt ovetenskapligt och Apple, som de skickliga strategerna de är har säkert undersökt det här till döden, men det får iaf mig att gilla Apple lite lite mindre.
Tycker nu att de är "Snåla" och inte "Sköna".
Fel, fel och åter fel
För några dagar sedan skrev jag om hur de flesta journalister tagit fel på antalet svenska medlemmar. Idag är det åter igen dags.
Ekonominyheterna är snabba; kl 8 på morgonen skriver de att Google ska starta en konkurrent till Facebook, "Opensocial ska vara en community och samlingsportal". En snabb hänvisning sker några radar senare till Techcrunch.
Där kan man läsa följande: What they haven’t done is launch yet another social network platform.
Det kan man även läsa här, här, här och här.
Numera om det står ngt i tidningen måste man kolla i bloggarna om det stämmer.
Den utvecklingen verkar inte avstanna. Snarare tvärtom.
Andra bloggar om: orkut, facebook, opensocial, medier, google
tisdag 30 oktober 2007
Varumärkesbyggande
Just nu är jag enormt imponerad av PUBs förvandling.
- Varuhuset byggs om och blir lite lite bättre för varje dag.
- Skyltfönstrena är de bästa jag sett i Sverige.
Webbplatsen är den i särklass bästa varuhuswebben i Sverige.
PRmässigt fick de en fullträff med framsida och långt långt reportage i Svenska förra veckan. Och här dessutom ett bildreportage på webben.
Gå dit om ni har vägarna förbi.
Andra bloggar om: pub, reklam, ompositionering, skyltfönster
måndag 29 oktober 2007
Det är ju bara reklam
Slarv
Flera gånger de senaste veckan under drevet mot Facebook och integriteten har jag blivit mycket förundrad över siffran på antalet svenskar som är med i Facebook.
Här är Sveriges kanske tre tyngsta medier:
DN talar om "över en halv miljon".
SvD (E24) talar om 400.000 svenskar.
SVT har också siffran 400.000.
Varifrån har de fått siffran?
Och vad handlar skräcken om?
Siffran är enkel att härleda. Den kommer från Dagens Medias artikel 24 oktober.
Den siffran har alltså alla medier okritiskt tagit. Eftersom den kommer från en betrodd källa (Dagens Media) måste den stämma, tänker de säkert, och nöjer sig förmodligen med det.
Det lustiga här i sammanhanget är två saker. Det första är att siffran är extremt felaktig, antalet svenskar på facebook är mer än det dubbla. Det andra är att det är extremt enkelt att kolla siffran, den är nämligen offentlig och kan kollas genom att man klickar vidare till annonseringsinformation på Facebook. Där kan vem som helst också kolla vilka möjligheter det finns att rikta reklam redan i dag.
Så länge redaktionerna är så här slappa är man tvungen att komplettera sin mediekonsumtion med bloggar. Men det är märkligt att alla har gjort samma fel.
Andra bloggar om: facebook, journalistik, media
För att ta reda på rätt antal medlemmar gör man helt enkelt så här. Gå in på Facebook, klicka på advertisers, klicka på self service solutions, klicka på facebook flyers, klicka på order, klicka på flyers pro, klicka på location. Just nu står siffran 983.640
Hello World
Mina favoritbloggar brukar innehålla två element.
- Ett nördelement, som är det jag uppskattar hos bloggar jämfört med "vanlig" media. Alla som bloggar om ett ämne gör det för att de älskar sitt ämne mer än ngt annat. Många journalister skriver om ett ämne för att de får betalt för att göra det och för att de har fått i uppgift av sin chef att skriva om det ämne.
- Ett personligt element. Även fast bloggar snabbt brukar hitta sin form och bloggpersonen inte behöver vara exakt som den vanliga personen, så är det personliga jätteviktigt. Jag uppskattar att läsa en text som inte skrivs av eller för ett företag eller mediehus;
Många (inte alla, men många) texter vinner ofantligt på att få vara subjektiva, tyckande och introverta.
Jag tror att den här bloggen kommer att röra sig i de två riktningarna. Nörd och personlig.
Min länklista återspeglar nog ganska väl vilka ämnen som intresserar mig och som jag kommer att uppehålla mig kring.